Hivatások nyomában 2018

Szülőkategória: ROOT Kategória: Nem kategorizált Készült: 2018. február 16. péntek Módosítás: 2018. február 17. szombat Megjelent: 2018. február 16. péntek
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Élménybeszámoló a Hivatások nyomában országos hittanversenyről

2018. január 26-28. között a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közös szervezésében tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a Hivatások nyomában országos hittanverseny.

Örömmel értesültünk a versenyről és lendülettel kezdtünk ismerkedni a kiemelkedő szentekkel: a "Szent Terézekkel" (Kalkuttai Szent Teréz, Avilai Szent Teréz, Lisieux-i Szent Teréz) és a férfi szentekkel (Páli Szent Vince, Vianney Szent János, Szent II. János Pál).

Hosszú utazás után érkeztünk meg Nagyváradra. Az utazás alatt nevetve és jó hangulattal ismételgettük ismereteinket és öröm volt megérkezni Nagyváradra, ahol egy gyönyörű estével indult a program: Takács Szilvia csembalóművész „… és megpendülnek a húrok“ – érzelmek, szenvedélyek és virtuozitás a csembalóirodalomban című koncertjét hallgathattuk végig.

Lenyűgöző volt.

A koncert után játékos ismerkedő est volt a többi csapattaggal, majd a szállásunkra mentünk, ahol hamar elnyomott minket az álom.

A verseny hivatalos megnyitója szentmisével kezdődött, melyen népviseletben jelent meg minden csapat. A szentmisét Böcskei László nagyváradi püspök úr mutatta be.

Ezután különböző személyek köszöntötték a résztvevőket. Mi már izgalommal vártuk, hogy mikor és hogy kezdődik el a vetélkedő. Nem kellett sokáig várjunk rá.

A verseny több részből állt: egy interjút kellett készítsünk egy pappal vagy szerzetessel. Mi Berszán Lajos papbácsival beszélgettünk el, aki épp akkor ünnepelte 75. születésnapját. Az interjút előzetesen el kellett küldeni.

A verseny "helyszíni" szakaszának első részében az elméleti tudásunkról kellett számot adjunk, majd rövid pihenő után egy rövid jelenettel lephettük meg egymást és a zsűrit az általunk választott szent életéből.

Az a fél napos megmérettetés nagyon rövidnek tűnt. Utána már csak az eredményeket vártuk türelmetlenül, de nem tétlenül, hiszen a szervezők gondoskodtak városnéző programról.

Este 6 óra...valahogy a szívünk a torkunkban vert, amikor a Püspöki Palota dísztermében az értékeléseket hallgattuk.

Határtalan örömmel töltött el, mikor meghallottuk, hogy a dobogó harmadik fokát elérhettük. Éreztük, hogy befektetett munkánk, időnk nem volt hiába. Megérte!

Nem elhanyagolható tény volt az is, hogy a püspök úrral fotózkodhattunk, mintegy ez is rájött az ajándékcsomagok mellé jutalmul.

Éreztük, hogy a büszkék lesznek ránk tanáraink, iskolatársaink, de mi magunk is büszkék voltunk. 

Köszönet a szervezőknek és mindenkinek, aki besegített, aki bíztatott!

Deák Mária-Alexandra

Deák Izabella

Virág Mária Enikő

Találatok: 1180